Split sistemi

Sa promenom vremenskih uslova na našim prostorima, klima uređaji praktično postaju neophodni u toplim letnjim danima, a takođe i sve isplativija opcija za grejanje ili dogrevanje prostorija tokom hladnijih dana.

Pored hlađenja i grejanja, klima uređaji mogu imati i funkciju odvlaživanja (sušenja) vazduha i održavanja određene vlažnosti, ventilacije, jonizacije (ukoliko je  klima sa jonizatorom) ili prečišćavanja vazduha (određeni modeli dolaze i sa antibakterijskim filterima).

Većina klima uređaja u ponudi su takozvani Split-sistem sa zasebnom unutrašnjom i spoljnom jedinicom. Pored njih, postoje i prozorske klime koje su predviđene da jednom polovinom budu unutar, a drugom van prostorije kako bi ostvarile separaciju toplog i hladnog vazduha. Treći tip su prenosne klime, poznate i kao pingvin klime, koje su pravljene za lako premeštanje između prostorija, a koje kontakt sa spoljašnjim vazduhom ostvaruju putem plastičnog creva koje je potrebno izbaciti kroz prozor ili ventilacioni otvor.
Bitna stavka pri izboru klime je njen kapacitet koji je označen BTU jedinicom.
Najčešće korišćena je 12000BTU klima, a u ponudi su modeli od 9000BTU do 24000BTU.
Potrebna vrednost BTU zavisi od veličine prostorije, toplotne izolacije, veličine prozora i položaja prostorije, ali neke okvirne preporuke su 9000BTU za prostorije do 35m2, 12000BTU za prostorije do 60m2, 18000BTU za prostorije do 80m2 i 24000BTU za prostorije do 110m2.Energetska klasa klime označava njenu energetsku efikasnost koja je obeležena slovnom ocenom od A do G gde je A klasa najefikasnija.Klima uređaj u radu koristi gas koji je hermetički zatvoren u sistemu i koji služi da bi prenosio toplotu u određeni deo sistema, zavisno od režima rada. Najčešće korišćeni su R22, R407c i R410A, a druga dva spadaju u ekološke gasove koji se češće koriste u klimama više energetske klase.Neki od klima uređaja poseduju i mogućnost automatskog uključivanja u određeno vreme, noćni režim rada i funkciju restarta u slučaju nestanka i ponovnog dolaska struje.

U ponudi  Mb team -a  nalaze se klime renomiranih proizvođača, kao što su Vaillant, Midea ,Vivax i Gree.